Denna information är relevant för er som bor i 88 eller 133 kvm lägenheterna och som har NIBE F370 eller F750 värmepanna (de som installerades när husen byggdes). Den gäller ej er som bor i Attefallshusen.
Värmepannan är den enskilt största strömslukaren i våra hus. Men, det finns energi att spara genom några enkla och lite mer avancerade råd. Läs vidare!
Grundläggande tips
- Att ställa ner temperaturen bara någon grad kan ge stor påverkan på elkonsumtionen. Konsultera din manual för värmepannan för att se hur du ställer ner temperaturen i hela huset.
- För er som vet med er att ni inte förbrukar så mycket varmvatten, så finns det ett ekonomiläge man kan slå på, som då låter varmvattnet gå ner något i temperatur jämfört med innan.
Styr förbrukning till tider med lågt elpris
Om ni har ett elavtal med timavläsning så finns det pengar att spara genom att koppla upp värmepannan mot Internet. På detta sätt kan du få värmepannan att automatiskt styra produktion av värme och varmvatten till de tider på dygnet då elen är som billigast. Detta via en funktion i värmepannan som kallas för Smart Price Adaption. Via denna funktion kan du även se det aktuella timpriset på värmepannans display.
Att koppla in värmepannan mot Internet är något du kan och får göra själv om du är någotsånär van att hantera teknik. Det enda som krävs är att koppla in en kabel och ändra några inställningar i värmepannan. (Om du börjar dra fram borrmaskin och såg, så har du gjort det onödigt krångligt för dig och är helt klart inne på fel spår.)
Är du det minsta osäker så rekommenderar vi dig att kontakta en auktoriserad firma. Styrelsen tar inget ansvar för fel eller skada som uppstår på grund av detta.
Tillvägagångssätt:
- Värmepannorna är sedan de installerades redo att kopplas upp mot Internet. På baksidan av värmepannan finns en löst hängande nätverkskabel med honkontakt. I denna kan du koppla in en nätverkskabel som du drar till din router.
- För ni som bor i 133 kvm är detta enkelt då routern sannolikt sitter i teknikskåpet i tvättstugan. För er kan det dock vara lite klurigare att lirka fram kabeln.
- För de som bor i 88kvm rekommenderas att koppla pannan via en nätverk-över-elnätet anordning. En sådan består av två dosor: den ena kopplar du in i ett eluttag nära värmepannan, den andra i ett uttag nära din router. Sedan kopplar du nätverkskabeln in i dosorna (den ena till värmepannan och den andra till routern) och då fungerar de som en sammanhängande nätverkskabel, men signalen går via elnätet istället. Lite magiskt faktiskt. Sådana finns för ungefär en 500-lapp på exempelvis Kjell & Co.
- För att koppla upp värmepannan till NIBE:s tjänst så behöver ni registrera er på https://www.nibeuplink.com. Detta är kostnadsfritt.
- Värmepannan behöver vara uppdaterad till senaste mjukvaran (version 9071R7). Har den en tidigare version så går det enkelt att göra själv genom att ladda ner senaste versionen från NIBEs hemsida (länken ovan), lägga på ett USB-minne som man sedan kopplar in på framsidan av pannan. Detaljerade instruktioner för hur ni gör detta hittar ni på NIBE:s hemsida.
- När värmepannan är uppdaterad och ansluten till internet, så kan ni slå på funktionen Smart Price Adaption. I denna kan ni styra i detalj hur stor påverkan ni vill att ändringar i elpriset ska ha på innertemperaturen och på varmvattnet.
Vill ni kika på hur uppkopplingen går till så är ni välkomna att kontakta exempelvis Martin i 4A (som skrivit denna artikeln).
Styrelsen tar inget ansvar för eventuella fel, skada eller uteblivna besparingar som uppstår på grund av detta. Är ni osäkra på vad ni gör, kontakta gärna en auktoriserad firma.